logo snabbmeny
Ta dig runt på Irland

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Ta dig runt på Irland

streckad linje

Ta dig runt på Irland

Hur tar jag mig från flygplatsen? Var hyr jag en bil? Var kan jag få information om tågtrafiken? Finns det bussresor till Nordirland? Lugn, vi hjälper dig att få grepp om hur du tar dig runt smidigast på Irland.

Hyrbil

Om du inte vill stå och vänta på bussar eller tåg så kan du hyra en bil. Det kostar inte någon förmögenhet, kom bara ihåg att hoppa in på rätt sida! Länken nedan går till en sida där du kan söka och boka hyrbil inför din resa. Klicka bara på fliken "Hyrbil" i menyn längst upp så får du fram en bred sökning som letar upp det bästa erbjudandet till dig!

Irish Rail (Tåg)


Med Irish Rail kan du med fjärrtåg ta dig från norra Irland ner till de södra delarna av ön. Att ta sig med tåget över Irland är ett dyrare alternativ än buss, men detta alternativ går mycket snabbare.

Irish Rail kör även lokaltåg i Dublin och till närliggande områden. Detta tåg kallas Dart och påminner om tunnelbana.

Klicka här för mer information om destinationer och tidtabeller på Irish Rails hemsida.

Taxi

På Irland finns många olika taxibolag.  Dock skiljer sig taxibilarna en aning från vad man är van vid i Sverige. Chaufförerna använder sin egna privata bil som taxi och därför kan standarden skilja sig rejält från bil till bil. Inte heller har man någon speciell uniform utan Taxichaufförerna har på sig vad de vill. Däremot är det biligare att åka taxi på Irland än vad det är i Sverige.

Tänk dock på att om man ej har koll på vart man ska kan taxibilarna åka runt istället för att köra rätt direkt. Det är därför bra att låta som man vet vart man ska när man förklarar för chauffören.

Dublin
Dublin är en stad där det finns många taxibilar. Du kan lätt vinka in en taxi till vägkanten eller gå till ett av de många taxistoppen. Även på natten är det lätt att få tag i taxibilar. Besöker man Dublin vid nyår eller St Patricks Day ska man tänka på att det kan vara rikigt svårt om ens möjligt att få tag i en taxi på natten.

Belfast
Tänk på att om du vill ta en taxi på kvällen i Belfast är det inte bara att vinka till sig en. De flesta taxibilarna stannar inte för upplockning utan man måste boka en i förväg.

Eireann Bus

Ett alternativ när du vill ta dig runt på Irland är att åka med Eireann Bus som tar dig mellan olika städer.  Du kan gå till stationen och köpa biljetter samma dag som du åker. Tänk på att det inte är någon bokning på en speciell buss utan biljetten gäller från en destination till en annan. Detta betyder att du får ställa dig i kö till bussen vid den tid du vill åka.

Eireann Bus kan ta dig över hela Irland och även upp till Nordirland. Tänk på att vissa sträckor tar väldigt lång tid att åka då vägarna på Irland ofta kan vara smala landsvägar som går genom varje liten stad.

Klicka här för att komma till Eireann Bus hemsida där du kan se vart du kan åka samt köpa biljetter i förväg.

Eireann Bus anordnar även en del dagturer. En del av turerna utgår från Dublin och andra från Cork. De har dock ej så många olika turer att välja på. Så det kan vara bra att tänka på att kolla upp med Ireland Tourism som har kontor lite överallt på Irland om det finns andra bussbolag som anordnar turer.

Klicka här för mer information om dagturerna som Eireann Bus anordnar.

Dublin Bus

De lokala bussarna i Dublin körs av Dublin Bus. Bussarna är gula och blå och i de flesta fall dubbeldäckade. Buss är det vanligaste sättet att ta sig fram i Dublin. Du betalar med jämna mynt till chauffören när du stiger på bussen. Tänk på att du ej får växel från bussen utan ett kvitto där du i efterhand kan hämta ut din växel på. Beronde på hur många stationer du åker skiljer sig priset.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att bussarna inte alltid följer tidtabeller och man kan få vänta länge innan de kommer. Vill man följa lokalbefolkningen är det bara att ställa sig vid stationen och vänta på nästa buss.

Klicka här för mer information om biljettpriser och tidtabeller för Dublin Bus.

Transport från Dublin Airport

Från Dublin Airport kan man ta sig med olika transporter. Det finns tre olika bussbolag att välja på, du kan läsa mer om dom genom att följa länkarna nedan. Dessutom har de ett taxistopp precis utanför. Vid taxistoppet är det ofta lång kö men det kommer nya bilar hela tiden vilket gör att det går relativt snabbt att få tag i en.

Klicka här för information om Eirann Bus.

Klicka här för information om Dublin Bus.

Klicka här för information om Urbus.


 

 

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan