logo snabbmeny
Sport Hurling

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Sport / Hurling

streckad linje

Hurling

Andra söndagen i september varje år är det folkfest på Croke Park i Dublin. Över 80.000 människor samlas för att se "The All Ireland Final" i Hurling. Så vad är det då som får det irländska folket att intressera sig så för den vid första anblicken tämligen obskyra sport?

Hurling är djupt förankrad hos irländarna. Faktum är att Hurling kan spåras längre tillbaka i historien än vad landet Irland kan. Om man ska försöka sig på att förklara Hurling på ett enkelt sätt så kan man säga att det är som en blandning av landhockey, rugby och lacrosse.

Spelplan

Hurling spelas på en gräsplan med ungefärliga mått på 140 x 80m, att jämföras med en vanlig fotbollsplan som ofta håller ungefär 70 x 105m. Alltså är planen större och framförallt längre. Målen är en blandning av fotbolls- och rugbymål. Som ett fotbollsmål där stolparna fortsätter uppåt för att ovan fotbollsmålet skapa ett rugbymål. Precis samma plan används till Gaelisk fotboll, men metoden för att få bollen i mål skiljer sig markant.

Utrustning

Varje spelare har en klubba som kallas Hurley. Klubban liknar i sin utformning en yxa men är helt av trä och tämligen ofarlig i jämförelse. Bollen kallas för Sliotar och har en kärna av kork och ett hölje av läder. Dess omkrets är ca. 25cm och vikten ligger på runt 110g. Några skydd används inte förutom en hjälm som är valfri.

Regler

Varje lag består av 15 spelare, varav en målvakt. Matchen är vanligtvis 70 minuter lång uppdelat på två halvlekar. Bollen får spelas med handen och klubban. Men du får bara hålla i bollen med handen under tre steg, sedan måste du balansera den på din klubba om du vill inte vill passa. Passningar får göras med klubban eller med handflatan. Poäng (mål) får endast göras med klubban.

Poängräkning

Poäng får man av att slå bollen i det undre eller övre målet. Går bollen i det undre målet tilldelas tre poäng, i det övre målet tilldelas en poäng.

Se mer om Hurling

 

 

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan