logo snabbmeny
Sevärdheter, byggnader och områden

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Sevärdheter / Byggnader & Områden

streckad linje

Byggnader & Områden

Vill man så finns det betydligt fler byggnader och områden att besöka än hotellet och puben. Här listar vi några av de mest sevärda.

Temple Bar - Dublin

The Temple Bar Area ligger beläget på södra sidan om floden Liffey i Dublin och är ett område med många olika restauranger, pubar samt nattklubbar. På kvällarna är det mycket liv och rörelse inne på pubarna men även ute på gatorna.

De två mest kända pubarna i detta område är The Temple Bar och The Auld Dubliner som ligger längs huvudgatan. Området är mycket populärt bland turister.

The Spire of Dublin - Dublin

120 meter hög står Dublins spira på O'Connell Street. Gjord helt i rostfritt stål är den en både märklig och mäktig syn. Spiran bör upplevas både på dagen och kvällen. Beroende på vilket ljus det är skiftar den i färg och vi uppfattar den annorlunda. I rätt kvällsljus kan man få känslan av att den smälter samman med himlen. Byggandet av spiran var inte helt problemfritt, trubbel med bygglov och miljöaspekter gjorde att det hela blev uppskjutet. 2002 kunde den första delen monteras. Spiran är alltså ny i Dublins stadsbild, men orsaken till att den byggdes hittar vi betydligt längre bak i tiden.

1808 restes en 37 meter hög pelare till minne av Lord Nelson, 1966 sprängdes pelaren i luften i ett bombattentat. Den nya spiran är en följd av en arkitekturtävling där man sökte en modern ersättare till Nelsons pelare.
Mer information kan du få på The Spire of Dublins officiella hemsida här.

Trinity College - Dublin

Mitt i Dublin vid södra sidan av floden Liffey ligger Trinity College som grundades 1592 av Drottning Elsabeth I. Till en början var Trinity College ett protestantiskt universitet men under 1900-talet började allt fler katolska studenter läsa där.
Trinity College är nog mest känt för the Old Library som man kan hitta inne på området och som innehar 200 000 antika texter. En av de mest kända texterna är Book of Kells. Texten flyttades till Trinity College på 1600-talet. Book of Kells består av fyra evangelier på latin som är utsmyckade med spiraler och figurer som föreställer människor och djur.


Vem som helst kan besöka The Old Library. Man måste betala för att komma in och det är ofta lång kö. Men det kan vara värt väntan, The Old Library är ett stort och vackert utsmyckat rum som är hela 64 meter långt.

 

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan