logo snabbmeny
St Patrick med treklövern

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Kultur / Högtider

streckad linje

Högtider

St Patricks Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars varje år. Detta är en väldigt stor helgdag på Irland, men även i andra delar av världen dit många irländare emigrerat till under årens lopp. På Irland börjar man firandet av St Patricks Day flera dagar innan den egentliga dagen.

I Dublin hålls varje år en stor parad den 17 mars för att fira St Patricks Day.  Paraden startar vid 12-tiden och går genom staden mellan Grafton Street upp till O’Connell Street. Under denna dag dirigeras både buss och biltrafiken om genom staden. En vanlig syn denna dag är att folk springer omkring med stora gröna Leprechaun-hattar på sig. Kvällen slutar för många på någon av alla de pubar som Dublin erbjuder.

Vem var St Patrick?

Så vem var egenligen St Patrick som har en sådan stor roll i den irländska kulturen. Frågar du en irländare får du troligen svaret att St Patrick en gång i tiden ska ha förvissat alla ormar från Irland. Men detta är bara en irländsk folksaga.

St Patrick är egentligen ett helgon i Kristendomen. Han ska ha fötts i Storbritannien men tillfångatagits och förts till Irland. Efter flera år i fångenskap på Irland ska han ha lyckats fly tillbaka till Storbritannien, men återvänt till Irland som missionär för Kristendomen. Det sägs att St Patrick dog den 17 mars och därav datumet för firandet av honom.

Den irländska treklövern

Den irländska treklövern symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten. Enligt myten ska St Patrick hållit upp ett treklöver i en av sina predikningar.

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan