logo snabbmeny
Irländsk kultur i form av musik och öl

Hem
linje
Resmål på Irland
> Dublin
> Belfast
> Galway
> Cork
linje
Upplevelser
> Spela Golf
> Vandra i naturen
linje
Fakta om Irland
linje
Res till Irland
linje
Hotell & Boende
linje
Ta dig runt på Irlandlinje
Shopping
> Dublin
> Belfast
> Nationellt linje
Kultur
> Musik
> Dans
> Högtider
> Språk linje
Sevärdheter
> Rundturer
> Bryggerier
& Destillerier

> Byggnader
& Områden

> Natur
linje
Sport
> Hurling
> Gaelisk fotboll
linje
Om osslinje
Nyttiga länkar

Startsidan / Kultur

streckad linje

Kultur

Irland har ett mycket rikt kulturliv. Världen runt lyssnas det på irländsk folkmusik i olika former och Riverdance säljer ut arenor vart de än kommer. Det bästa sättet att uppleva den genuina irländska kulturen på är naturligtvis att åka dit.

Musik

Kanske har du hört Metallica eller Thin Lizzy framföra Whiskey in the jar, visste du att det är en irländsk folkvisa? Längre ner kan du ta del av låten på irländskt vis. Den irländska folkmusiken har inspirerat många artister och är populär runt om i världen. Många svenskar som åker till Irland har på agendan att få uppleva musiken live och det är verkligen något som bör prioriteras. Håll ögonen öppna och ta reda på vilka pubar som bjuder på livemusik.
Läs mer om musik på Irland genom att klicka här.

Dans

1994 arrangerade Dublin Eurovision Song Contest. Det bestående minnet av tillställningen för många blev pausunderhållningen. Riverdance slog igenom i hela Europa och sedan dess har Michael Flatley och hans dansare uppträtt för fulla hus världen över. Riverdance är namnet på både dansgruppen och själva folkdansen. Det finns olika sätt att upptäcka den på.
Läs mer om dans på Irland genom att klicka här.

Högtider

St Patricks Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars varje år. Detta är en väldigt stor helgdag på Irland, men även i andra delar av världen dit många irländare emigrerat till under årens lopp. På Irland börjar man firandet av St Patricks Day flera dagar innan den egentliga dagen.
Läs mer om högtider på Irland genom att klicka här.

Språk

Irland är ett land där det talas två språk. Den största delen av befolkningen är engelsktalande, men cirka 10% talar iriska, ett keltiskt språk som tillkom på 1100-talet. Iriskan är släkt med gaeliskan som talades i Skottland förr.
Läs mer om språk på Irland genom att klicka här.

 

kontaktinfo
 
RESA BOENDE KULTUR FAKTA Till startsidan